Sensorische zakjes

 

Is je kind nog wat te jong voor een Sensoriche bak met rijst, kikkererwten of pasta? Dan zijn Sensorische Pittenzakjes een goed alternatief!

 

Met deze pittenzakjes worden de zintuigen van je baby, peuter, dreumes geprikkeld. Omdat ze verschillen van textuur, kleur, vorm en inhoud!

 

 

In tegenstelling tot vaak plastic speelgoed dat draait en geluid maakt kunnen deze zakjes helpen je kindje te ontprikkelen. Want je kindje krijgt de hele dag door veel prikkels binnen. Het spelen met sensorisch materiaal kan je kindje helpen om tot rust te komen.

 

De zakjes zijn gemaakt van allemaal verschillende stoffen. De één voelt zacht, de ander glad, harig of ruw. Heerlijk om dit te ontdekken met je handen, lekker voelen en friemelen.

 

De zakjes verschillen ook van inhoud. In de een zit fyberfyl, stukjes katoen en in een ander zit rijst of kikkererwten. Daarom wegen, voelen en klinken ze allemaal verschillend. Dit stimuleert de tastzin van je kind.

 

En dan hebben we ook nog sets waarin de zakjes verschillende vormen hebben. Of alle kleuren van je de regenboog. Zodat je baby, peuter, kleuter spelenderwijs de kleuren en vormen kan ontdekken.

 

Een baby kan de zakjes beetpakken en zal zo de verschillende structuren van de stoffen voelen. Hij zal er aan gaan voelen, knijpen, kneden, rammelen en horen dat ze verschillend klinken.

 

In de box zal ik er eerst maximaal 3 zakjes bij je baby neerleggen. Drie met verschillende texturen en inhoud. Dit is eerst al heel veel om te ontdekken. Kijk zelf uiteraard even goed welke je neerlegt. Een met hele lange haren of harde stof met glimmers zal ik niet gelijk doen.

 

Let er ook op dat je baby ze niet gebruikt als sabbel speelgoed. Bied dan een bijtring of een speen aan. Even proeven kan uiteraard geen kwaad. Maar het kapot sabbelen tot de rijst eruit valt lijkt me geen goed idee.

 

Kan je baby rechtop zitten, dan kun je er wat meer in een mooie mand of schaal leggen. Het eruit halen, voelen en er weer in leggen is eerst al fantastisch spel.

 

Begint je kindje met tijgeren of kruipen dan kun je hem uitdagen om steeds een stukje verder te tijgeren of kruipen door een zakje net steeds een stukje verder te gooien.

 

 

Daarna zal je kindje er ook mee gaan stapelen. Dat wil met de zakjes net wat makkelijker als met blokken. En daarna zal hij er uiteraard ook mee gaan gooien. Want die behoefte ontstaat ook op een gegeven moment. En dat is toch wel fijner met zo'n zakje dan met een bal of blok in huis. Zet maar eens iets neer waar je kindje de zakjes in mag gooien.

 

Soms zie ik ook in de Kliederschuur of krijg ik terug van een ouder dat al een wat ouder kind nog heel erg de neiging heeft om met bijvoorbeeld de rijst te gooien. In de Kliederschuur laat ik dat gaan, want die behoefte is er dan duidelijk. Uiteraard wel zo dat een ander daar geen last van heeft. Maar ik snap dat dit thuis of op het werk niet altijd fijn is. En hoe fijn is het dan dat je iets kunt aanbieden waar ze wel mee mogen gooien!

 

Als je kindje loopt zal hij allerlei spelletjes met de zakjes gaan doen. Verstoppertje, gooi spelletjes, jongleren. Het is ook erg leuk om er een parcours mee te maken en om ze zo te ontdekken met je voeten. Zo worden ze gebruikt als stepping stones ofwel baggs.

 

Uiteindelijk zullen ze gebruikt worden in fantasie spel. En zul je ze vinden in de grote kieper van je kindje of in het speelkeukentje. Want zo'n zakje kan echt van alles zijn! Het is dan ook open eind speelgoed. En erg leuk te combineren met ander open eind speelgoed als de sjaaltjes, wobbel, Grimm. Laat ze maar eens van de wobbel af sjezen!

 

Hieronder kun je ter inspiratie alle pittenzakjes bekijken die we tot nu toe hebben gemaakt. En via de link hieronder kun je zien welke pittenzakjes er momenteel te koop zijn.

 

 

Omdat we simpelweg niet aan de grote vraag naar de pittenzakjes kunnen voldoen, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. En ik kwam uit bij deze mooie sensorische regenboog ballen. Zes verschillende ballen in de regenboog kleuren.

 

Ze verschillen qua vorm en textuur en zijn geschikt voor kleine handen. Nadeel in tegenstelling met de pittenzakjes is dat ze van plastic zijn. Voordeel is dan weer dat ze makkelijk en goed te schoonmaken zijn.

 

Het Kliederboek

Ben je nieuwsgierig naar de achtergrond, theorie, visie en werkwijze achter al deze mooie foto's, ideeën en recepten. Bestel dan snel Het Kliederboek van De Kliederschuur. In de link hieronder lees je meer over Het Kliederboek.