Losse Trainingen met Diverse Professionals
Met het uitkomen van Het Kliederboek lanceren we naast onze vernieuwde halfjaarlijkse training Kliederatelier vele nieuwe trainingen in samenwerking met nog meer professionals op diverse vakgebieden!
Om alles feestelijk in te luiden hebben we een toffe en feestelijke aanbieding. Reserveer een training voor 1 oktober en ontvang maarliefst 50% korting! Reserveer snel een plekje in de online agenda. Pas als een groep helemaal vol zit plannen we een nieuwe groep.
Sensorisch Spel en Prikkelverwerking – samen met Mirna van der Velde
Wat is sensorisch spel? Waar is het zo goed voor? Hoe leren kinderen over zichzelf en over de wereld om hen heen. En hoe verwerken kinderen prikkels? Na een sensorisch parcour en informatie over prikkelverwerking weet je hoe je kinderen kunt prikkelen en ontprikkelen met sensorisch spel. Je krijgt materialen mee zodat je hier gelijk mee aan de slag kunt. Hoe reageren jouw kinderen op de verschillende materialen?
(Nieuwe groep op vrijdag 24 april 2026)
(Ont)prikkel de zintuigen van kinderen en hoe je dit praktisch vorm kunt geven - samen met Bela Koning
We bespreken de 8 zintuigen. Welke materialen en activiteiten kun je inzetten bij zowel over- als onderprikkeling bij kinderen per zintuig. Hoe kun je jezelf reguleren? Nadat we alle zintuigen hebben besproken mag je ze zelf gaan ervaren. Waarbij we je natuurlijk heel veel laten zien en inspireren met vele ideeën gaan we samen aan de slag, zodat je gelijk met je kinderen aan de slag kunt. Er is in deze training wat extra aandacht voor de wat moeilijkere, maar oh zo belangrijke zintuigen geur en smaak.
(Nieuwe groep op maandag 6 oktober 2025)
Echte en kosteloze materialen, Loose Parts en Open eind materialen – samen met Mirna van der Velde
Wat zijn loose parts? Wat zijn open einde materialen? Hoe zet je echte en kosteloze materialen, loose parts en open eind materialen in om het spel en de fantasie van kinderen te verrijken. Hoe bouw je dit op en bied je dit aan aan kinderen die dit nog best lastig vinden. Na een presentatie met veel voorbeelden waarbij we je ook heel veel laten zien gaan we samen aan de slag, zodat je gelijk met je kinderen aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op maandag 22 september 2025)
Intrinsieke motivatie, Speelschema’s en Speelgoedrotatie – Samen met Mirna van der Velde
Hoe sluit je aan bij de intrinsieke motivatie van kinderen? Wat zijn speelschema’s? We nemen de diverse speelschema’s door en laten je zien hoe je deze behoeften van de kinderen kunt vervullen met sensorisch spel, loose parts, open einde spel en proces gericht werken. Wat zijn de vele voordelen van speelgoedrotatie? En hoe bied je dit aan en organiseer je dit? Na een presentatie met heel veel voorbeelden waarbij we je ook heel veel laten zien gaan we samen aan de slag, zodat je gelijk me je kinderen aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op maandag 26 januari 2026)
De opbouw van sensorisch spel – samen met Mirna van der Velde
Hoe begin je met sensorisch spel? Hoe bouw je dit op van 0 tot 100 jaar? Hoe bereid je het voor en hoe begeleid je het? We bespreken de drie verschillende invitations. En hoe differentieer je en zorg je voor nieuwe spel impulsen? Hoe zorg je voor die belangrijke rustmomenten met sensorisch spel? Na een presentatie met heel veel voorbeelden waarbij we je ook heel veel laten zien gaan we samen aan de slag, zodat je gelijk met je kinderen aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op maandag 3 november 2025)
Spelen met je baby – samen met Mirna van der Velde
Hoe ontwikkelt een jonge baby zich. En hoe kun je sensorisch spelen met je baby en zo de de ontwikkeling stimuleren. We bespreken de opbouw van spelen met je baby en geven je heel veel voorbeelden en inspiratie. Daarnaast gaan we samen aan de slag en gaan we gelijk iets maken waar je gelijk mee aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op maandag 23 maart 2026)
Thematisch werken en VVE – met Mirna van der Velde
We bespreken het thema voorbereidingsschema en leggen je uit hoe je d.m.v. de zintuigen je thema kunt voorbereiden. Ook als je als werkt met een programma als bijvoorbeeld VVE. Daarna nemen we diverse seizoenen en thema’s door en laten we je heel veel zien. En gaan we natuurlijk aan de slag, zodat je gelijk met je kinderen aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op maandag 13 april 2026)
De organisatie en inrichting van een rustige basis en werken in hoeken – met Mirna van der Velde
Hoe zet je sensorisch materiaal, loose parts en open einde materialen in in diverse hoeken? Denk aan het rustige hoekje, de bouwhoek, huishoek, timmerhoek, experimenteerhoek en nog veel meer. Hoe richt je een uitdagend vast atelier in? Hoe differentieer en varieer je? En hoe verzamel, organiseer en ruim je dit allemaal op? Neem voor deze dag een foto van je ruimte mee. Zodat we hier samen naar kunnen gaan kijken.
(Nieuwe groep op maandag 15 juni 2026)
Ontwikkelingsvoorsprong en Taal en Rekenen stimuleren – samen met Mirna van der velde
Hoe kun je kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong helpen met sensorisch spel, loose parts, open einde spel en proces gericht werken? Hoe geef je deze kinderen rustmomenten om deze vele prikkels te verwerken. Maar ook, hoe daag je ze meer uit in het spel. Hoe kun je taal en spelling stimuleren met sensorisch spel. Na een presentatie met vele voorbeelden en waarbij we je ook heel veel laten zien, gaan we ook zelf aan de slag. En gaan we iets maken waarmee je gelijk aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op vrijdag 29 mei 2026)
Proces gericht werken – samen met Mina van der Velde
We beginnen met een vast werkje versus eigen creativiteit. Wat is proces gericht werken? Hoe stimuleer je met proces gericht werken de eigen creativiteit en fantasie. Hoe differentieer je en maak je dit ook uitdagend voor oudere kinderen. En hoe organiseer en begeleid je dit. Hoe richt je een vast creatief binnen of buiten atelier in. Na een presentatie met vele voorbeelden waarbij we je veel laten zien gaan we ook aan de slag, zodat je zelf met je kinderen aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op maandag 18 mei 2026)
Neurospeciale kinderen ondersteunen en begeleiden door middel van sensorsich spel – samen met Mirna van der Velde
Na een korte introductie over prikkelverwerking bespreken we hoe je met sensorisch spel, loose parts, open eind materiaal en proces gericht werken kinderen met extra zorg kun helpen. Waarom is bewegen met je hele lijf zo belangrijk. Hoe geef je ruimte aan kleine en grote emoties. Met extra aandacht voor kinderen met extra zorg.
(Nieuwe groep op vrijdag 9 januari 2026)
Levende seizoentafel inrichten en de fase van Fantasie Spel – samen met Reina van Groeiromte
Wat is de kracht van houten en natuurlijke materialen. Hoe halen we buiten naar binnen. Waarom is het voor kinderen zo fijn om de seizoenen te volgen. Hoe richt je een fijne seizoenstafel in en bouw je dit op. Reina neemt je mee in haar wereld van houten speelwereldjes. Die ook prachtig zijn op de seizoenstafel maar ook weer voor in de sensorische bakken. Zeker als kinderen ook in de fase van fantasie spel zitten. Hier vertellen we je graag meer over. Wat kun je dan aanbieden? Hoe kun je dit stimuleren. Na een presentatie waarbij we je ook heel veel laten zien, gaan we aan de slag. Zodat je ook gelijk met je kinderen aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op dinsdag 18 november 2025)
De kracht van muziek en geluiden – samen met Marleen Bronswijk
Hoe kun je muziek en geluiden meer inzetten door de hele dag heen? In je dagelijkse activiteiten, in spel, maar ook in je hoeken. Marleen neemt je mee in de wereld van muziek met het jonge kind en geeft je veel tips en handvatten. Daarnaast gaan we aan de slag met de vraag: ‘Hoe kun je door middel van geluiden en muziek de spraak- en taalontwikkeling extra stimuleren?’ We laten je veel voorbeelden zien, passend bij de verschillende seizoenen. Het wordt een inspirerende en praktische training met veel voorbeelden die meteen toepasbaar zijn in de praktijk. De training richt zich vooral op het jonge kind: 0-6 jaar.
(Nieuwe groep op maandag 9 februari 2026)
Bewegen, plezier en ontspanning - samen met Tryntsje van Yogamatties
Sensorisch spel, yoga en mindfulness hebben als overeenkomst dat ze je uitnodigen om in het nu te zijn, met aandacht voor jezelf en jouw behoeften op dat moment. Tryntsje neemt je mee in de wereld van yoga en mindfulness.
Tijdens deze training leer je verschillende technieken waarmee je gedurende de dag voor rustmomenten kunt zorgen. Natuurlijk ga je op deze ochtend zelf van alles uitproberen en na afloop met vele tips en handvaten naar huis. Zorg ervoor dat je kleding draagt die lekker zit en waar je goed in kunt bewegen.
(Nieuwe groep op dinsdag 25 november 2025)
Massage, Ontspanning en Mindfulness – samen met Bela Koning
Als je goed voor jezelf zorgt kun je dat ook voor een ander. Hoe mindfull ben je zelf? Hoe kunnen we dagelijks meer stil staan bij alle zintuigen. Pas als je alle zintuigen gebruikt creëer je sterke herinneringen. Bela neemt je mee in de wereld van kindermassage. Ze neemt je mee in de basistechnieken van masseren en geeft je vele tips en handvatten. Natuurlijk gaan we veel uitproberen en gaan we aan de slag met een sensorisch verhaal waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Ook gaan we nog iets maken zodat je gelijk aan de slag kunt met je kinderen.
(Nieuwe groep op maandag 8 december 2025)
Creëer een uitdagende Buitenruimte – samen met Noortje
Buitenspelen is belangrijk, buiten prikkel je alle zintuigen en dit is ieder seizoen weer anders. Hoe richt je een uitdagende buitenruimte in. Rustige plekken voor jonge kinderen en uitdagende plekken voor oudere kinderen. Deze training is dan ook buiten. We gaan je vele mogelijkheden laten zien door allemaal verschillende buiten hoeken te laten zien. En natuurlijk gaan we ook aan de slag, zodat je gelijk aan de slag kunt met je kinderen.
(Nieuwe groep op maandag 16 maart 2026)
Leven met de natuur – samen met Noortje Walpoott
Steeds meer zijn we binnen, terwijl buiten zijn zo belangrijk is. Hoe worden we weer meer bewust van de natuur? Hoe begeleid je kinderen hierin? Noortje neemt neemt je mee in hoe je er meer op uit kunt met je kinderen. Hoe kun je gemakkelijk dagelijks meer buiten zijn. Maar ook veel tips om er echt op uit te gaan met je kinderen, naar het bos, de heide of een sloot. Deze training is houden we vooral buiten, dus zorg dat je er goed op gekleed bent. Na veel inspiratie gaan we natuurlijk ook aan de slag, zodat je er gelijk met je kinderen op uit kunt.
(Nieuwe groep op maandag 8 juni 2026)
Tuinieren en koken met kinderen – samen met Charlotte Heinen
Smaken en geuren zijn sterke prikkels die zorgen voor sterke herinneringen. Hoe kun je simpel tuinieren met kinderen? En hoe kun je leerzaam en veilig met kinderen koken? Immers dat wat je zelf verbouwd en bereid smaakt veel lekkerder. We gaan diverse smaken proeven en ervaren. Hierbij geven we per seizoen vele voorbeelden. Maar ook wat kun je nog doen met de restanten? Als creatieve activiteiten en kleuren met natuurlijke kleurstoffen. Na een presentatie waarbij we je veel laten zien gaan we zeker aan de slag, zodat je zelf ook met je kinderen aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op vrijdag 6 februari 2026)
Iedere dag: Belevingsgericht aan de slag – samen met Suus Kruiskamp
Wil jij graag de belevingswereld vergroten voor mensen met een beperking? Of wil je graag als ouder geïnspireerd worden hoe je met eenvoudige materialen samen met je kind kunt spelen en beleven? Ben je zoekende naar passende activiteiten die je goed kunt inzetten in het dagprogramma? Activiteiten die prikkelen & de zintuigen stimuleren!Dan is de training: Iedere dag: Belevingsgericht aan de slag iets voor jou!Na een presentatie met vele voorbeelden waarbij we je veel laten zien gaan we ook aan de slag, door zelf te doen, ervaren en te beleven. Welke materialen kun je inzetten. Hoe kun je het organiseren en hoe kun je het inzetten in het dag/weekprogramma. Na deze training kun je met nieuwe inspiratie en ideeën met jouw kind/cliënt aan de slag.Deze training is geschikt voor ouders, verwanten, professionals die werken met kinderen en volwassenen met een beperking.(Nieuwe groep op dinsdag 9 september 2025)
Blijf ouderen prikkelen – samen met Johanna van Herwijnen
Naarmate we ouder worden zitten we steeds meer stil en binnen. Hoe blijven we de verschillende zintuigen prikkelen? Hoe zorg je voor meer plezier kleur en geur en blijf je het bewegen stimuleren? Altijd aansluitend op wat de cliënten kunnen, want hoe prikkel je een cliënt die grotendeels op bed ligt? Hoe prikkel je met materialen herinneringen van vroeger en betrek je de familie van de cliënt hierbij. Maar vergeet ook niet het heden en de natuurlijke veranderingen. Hoe haal je buiten naar binnen? En hoe doe je dit allemaal met de beperkte werktijd die je hebt. Hoe creëer je hier ruimte voor, kijkend naar wat het oplevert en niet naar wat het kost. Na een presentatie met veel voorbeelden van wat je allemaal zou kunnen aanbieden, waarbij we je ook veel laten zien gaan we ook aan de slag. Zodat je gelijk met je cliënten aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op maandag 11 mei 2026)
Leren over je zintuigen en persoonlijke ontwikkeling – samen met Bela Koning
Deze training is voor begeleiders van kinderen, zowel professioneel als prive inzetbaar. We bespreken de 8 zintuigen. Welke materialen en activiteiten kun je inzetten bjj over en onderprikkeling bij jezelf? Zodat jij ervaart wat er dan met je gebeurd. Door deze ervaring met jezelf leer je dit bij anderen/kinderen te signaleren en kun je de tools die je ervaren hebt inzetten bij jouw doelgroep of in jouw eigen omgeving. Nadat we alle zintuigen hebben besproken en je ze ook zelf hebt ervaren. Waarbij we je natuurlijk heel veel laten zien en inspireren met vele ideeën, gaan we samen aan de slag. Zodat je gelijk iets hebt waarmee je aan de slag kunt.
(Nieuwe groep op dinsdag 7 oktober 2025)
Spelend, handelend en bewegend leren in de middenbouw – samen met Annieke van Leren van A tot Z
Hoe zorg je ervoor dat tijdens je lessen alle zintuigen geprikkeld blijven? Want juist dan zorg je voor een krachtige basis!
Leren door te doen, ervaringen opdoen, bewegen en handelen met de leerstof. Dan beklijft het pas echt.
Het liefst met echte materialen die tot de verbeelding spreken en waarbij we de wereld om ons heen leren kennen. We leggen je uit waarom spelend, handelend en bewegend leren zo belangrijk is.
Om te leren en te verwerken hebben we beweging en rust nodig. Balans in de schooldag is belangrijk om rust te creëren en het geleerde te verwerken. Hoe je dit doet behandelen we vanuit veel praktijk voorbeelden. Annieke van Leren van A tot Z heeft mooie leerchallenges en beweegkaarten gemaakt. Ze laat zien hoe je doelen die voor veel kinderen vaak lastig zijn al voordat ze in de methode aan bod komen op een actieve manier kunt aanbieden. We gaan met deze kaarten en vele activiteiten aan de slag gaan, zodat je deze ook gelijk zelf kunt inzetten in je klas. Breng leren tot leven zowel binnen als buiten!
(Nieuwe groep op vrijdag 13 maart 2026)
Dieren en dierentaal – samen met Conny Schiere
De verwondering van kinderen voor de natuur, insecten en jonge dieren is bij kinderen vaak groot. Sommige kinderen vinden wat grotere dieren nog wat spannend. Met sensorisch spel kun je al veel doen om deze drempel te verlagen. Hebben kinderen een dierenmaatje gevonden, dan heeft dit vaak een rustgevend effect op kinderen. Knuffelen met en zorgen voor een dier is dan ook een sensorisch activiteit. Met je handen door de vacht van het dier. Of met je handen in de zak met brokjes die sterk ruiken. De rustgevende druk van een konijn op je schoot. Of de ritmische bewegingen als je op een pony rijdt, waarbij je ook nog eens goed in balans moet blijven. Maar weet jij eigenlijk wel de verschillen tussen jacht en prooidieren. Hoe ze vaak reageren en wat ze nodig hebben? Hou jij hier wel goed rekening mee als je samen met de kinderen de dieren verzorgd? Conny van doorbraak door inzicht geeft je vele inzichten in wat dieren eigenlijk nodig hebben. Zodat je beter weet hoe je met je kinderen hierop kunt inspelen. Ze gaat jullie veel vertellen over hoe je het gedrag van dieren kunt lezen. Bij ons op het erf lopen katten, honden, paarden en waterbuffels. Dus we gaan ook gelijk praktisch aan de slag. Zodat je dit zelf ook gelijk kunt toepassen met je kinderen.
(Nieuwe groep op vrijdag 15 mei 2026)
Iedere training is op een doordeweekse dag van 10:00 tot 13:00 uur. Waarna er nog ruimte is om de winkel te bekijken en eventueel materialen aan te schaffen. De kosten zijn 199,95 per training per persoon. Dit is inclusief koffie/thee met wat lekkers en lunch. Dit is exclusief Kliederboek, Poster, Materialenpakket en Certificaat. Dit is alleen inbegrepen bij de halfjaarlijkse training.

Algemene Voorwaarden
Als je een training reserveert ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Lees ze hieronder.