Het Blotevoetenpad
Op Facebook delen we veel creatieve inspiratie, kennis, tips, ideeën, filmpjes en foto's. Wat natuurlijk op Facebook erg lastig terug te vinden is. Daarom ben ik hier op de website bezig met het clusteren van al deze creatieve inspiratie, kennis, tips, ideeën, filmpjes en foto's. Deze pagina ben ik nog aan het aanvullen.
Hoe vaak gebeurt het wel niet dat er materiaal wordt aangeschaft, wordt gebruikt en vervolgens in de kast beland voor een lange tijd. Zoals een vaas voor experimenteren, een sla-centrifuge of bakken voor een blotevoetenpad.
In de Kliederschuur werk ik met thema's en seizoenen. Ik heb een vast aantal materialen en activiteiten die ik bijna ieder thema weer gebruik. Zoals het blotevoetenpad.
In de Kliederschuur ligt een grote houten blotevoetenpad. We hebben hem gemaakt van een oude ladder. Deze ladder lag hier nog op de boerderij en heeft daarom voor mij nog meer betekenis. Maar als ik er een op zou zoeken op bijvoorbeeld marktplaats, dan zou ik wel voor een ladder gaan met iets grotere vakken. Ik heb de ladder eerst goed schoongemaakt en geschuurd. Daarna heeft mijn vader er een plaat achter geschroefd.
Ik vind mijn vaste blotevoetenpad mooi en ideaal. Maar hij neemt natuurlijk wel veel ruimte in beslag. Voor mij is dat niet erg, maar ik kan me voorstellen dat je dit thuis, op de opvang of op school niet hebt. Je kunt ook prima een blotevoetenpad maken van plastic (ikea) bakken of van lage kartonnen dozen.
Ieder thema zou je een blotevoetenpad kunnen aanbieden. Neem je thema in gedachten. Welke materialen passen bij dit thema? Welke materialen ga je al gebruiken bij de activiteiten die je hebt bedacht voor dit thema? En maak maar eens een lijstje. Je komt al snel een heel eind!
Zorg dus voor een ladder, bakken of dozen. Verzamel van tevoren de materialen van je lijstje. En vul de vakjes en bakjes met deze materialen.
Je kunt er eerst een grote doek overheen leggen. Om het even spannend te maken en om ervoor te zorgen dat de kinderen er niet gelijk in duiken.
Ik doe dit ook met de bakken tijdens een Messy Play. De kinderen gaan er dan uit zichzelf al nieuwsgierig omheen zitten. Je kunt dan samen met de kinderen rustig de materialen bespreken die je in het blotevoetenpad hebt gedaan. Wat zit er in en waarom zou het bij het thema passen?
Wat ik hier zie is dat ze uit zichzelf al snel in een rijtje achter de ladder gaan staan. En eigenlijk zelf wel om een handje vragen als ze het wat spannend vinden. Ze doorlopen het blotevoetenpad en sluiten snel weer achteraan aan in de rij.
Laat de kinderen onder het lopen benoemen wat ze voelen en wat ze er van vinden.
Heb je iets in het blotevoetenpad liggen wat echt aan de voeten blijft plakken? Leg dan even een oude handdoek klaar.
Ik probeer materialen die ik gebruik in de kliederschuur zo vaak mogelijk te bewaren en opnieuw te gebruiken. Materialen voor een Messy Play kan ik vaker gebruiken en we kunnen er ook nog mee knutselen. Ik bewaar deze materialen steeds in plastic bakjes. Je zou op een gegeven moment je blotevoetenpad ook eens kunnen vullen met allemaal materialen die je dan al heel vaak hebt bewaard. En wat eigenlijk wel een beetje 'klaar' is. Dan zou je hiermee ook een keer je blotevoetenpad kunnen vullen en ze daarna weg doen.
Een blotevoetenpad heeft veel voordelen. Wandelen op een blotevoetenpad is eigenlijk een natuurlijke voetmassage of voetreflexologie. Het werkt ontspannend wanneer kinderen druk in hun hoofdje zitten.
En een ontspannende voetmassage activeert het natuurlijke genezingsproces en de energiedoorstroming van het lichaam. Door drukpunten op de voetzool te stimuleren zal de doorbloeding verbeteren, de organen worden geactiveerd en de zenuwbanen gestimuleerd. Bij een wandeling op het blotevoetenpad doe je dit op een natuurlijke en ontspannende manier. (tekst van Twinkle)
Hieronder zie je een aantal thema blotevoetenpaden die wij al hebben uitgeprobeerd in De Kliederschuur, met foto's en beschrijving van de materialen. En een link naar het originele Facebookbericht. Omdat hier vaak meer foto's te zien zijn. En ook vaak leuke reacties, foto's, tips en aanvullingen van volgers.
Tijdens het thema Sinterklaas hebben we de ladder gevuld met rode vilt voor de mantel van de Sint, watten voor de baard, stro, hooi, haver en wortels voor 't paard, jute, inpakpapier, gekleurde veertjes van de muts van Piet, pepernoten en blauwe rijst voor het water.
Tijdens het thema Kerst hebben we het blotevoetenpad gevuld met een Kerstmuts, watten als baard van de Kerstman, dennengroen, takjes uit het Kerststukje, vachtje rendier, stro uit het Kerststalletje, Kerstslinger, kralenketting, rode en groene rijst, zuurstokjes, nepsneeuw. Het nepsneeuw bleef wel heel erg onder de voeten plakken en gaf wel veel 'rommel'. Hier niet erg, maar voor thuis, in de opvang of op school misschien niet zo handig.
Tijdens het thema Pasen hebben we het blotevoetenpad gevuld met stro, hooi, maïs, vogelzaad, grote veren, konijnen vachtje (kussenhoesje), paastakjes, kunstgras, eierschalen, donsveertjes en een eierdoos. Het een was lekker zacht en het ander wel een beetje hard.
Tijdens het feest weekend Corso heb ik het blotevoetenpad gevuld met allemaal gekleurde en feestelijke materialen als veertjes, pompoms, bloemen, stofjes en stukjes papier. Wat een lol was dat!
De waterparels waren erg glibberig! Kwam ook omdat ze oud waren en gelijk stuk gingen. Ik heb dan ook allemaal materialen gebruikt waar we al veel vaker mee hadden gespeeld tijdens de Messy play en die in de bewaar bakjes zaten. Zo was de gekleurde pasta nog steeds over van de Indianen Yoga.
Ben je op zoek naar materialen voor het blotevoetenpad? Als zaden, rijst, veertjes of kikkererwten? Neem dan ook maar eens een kijkje in de Webshop van de Kliederschuur bij de Sensopatisch Spel materialen.
Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.
Reactie plaatsen
Reacties