Creatieve Herfst Activiteiten
In De Kliederschuur volgen we de Seizoenen en Feestdagen. We doen dan veel creatieve activiteiten die bij het Seizoen of de Feestdag passen. Ik deel hier veel van op o.a. Facebook, maar daar zijn de activiteiten lastig terug terug te vinden. Daarom vind je hier al onze Creatieve Herfst Activiteiten.
TIP! Neem ook eens een kijkje op de inspiratie pagina Creatieve Sint Maarten & Halloween Activiteiten.
Herfstfeest
Zakje, Buisje of Fles Thema Herfst
Is je kind nog te jong voor een sensorische bak? Dat wat je als activiteit in een sensorische bak zou aanbieden aan oudere kinderen, kun je prima in een buisje, fles of zakje aanbieden aan jongere kinderen. Zo kunnen ze ook veilig ontdekken en spelen.
Sjaals Thema Herfst
Sensorische Fles Thema Herfst
Is je kind nog te jong voor een sensorische bak. Dan is een sensorische fles een goed alternatief. Deze fles is gevuld met Herfst gekleurde kikkererwten met spinnetjes. Om naar te kijken, mee te spelen, schudden, ontdekken of om mee tot rust te komen. Je kunt kiezen uit de smalle of brede variant. De dop zit goed vast gelijmd met het lijmpistool. Laat je baby/dreumes/peuter hier altijd onder toezicht mee spelen! En kijk regelmatig of de dop nog goed vast zit.
Herfst Rijst en Kikkererwten
Ik mix vaak rijst en of kikkererwten, zodat je een mix krijgt die mooi bij het thema, seizoen of feestdag past. En bij de Herfst is dat een combinatie van rood, orange, geel en bruin geworden.
Kaneel
De geur kaneel past bij uitstek bij dit seizoen. Je kunt bijvoorbeeld bruine rijst kleuren met kaneel geur. Maar je kunt ook kaneel stokjes toevoegen aan je Sensorische herfst bak.
Sensorische Set Thema Herfst
Leuk setje om sensopatisch mee te spelen met rijst in Herfst kleuren. En met het thema 'Herfst' passende materialen. Bed niet alles in één keer aan, maar voeg steeds wat toe aan het spel. Beoordeel zelf wat je aanbiedt. Te kleine onderdelen kun je eerst weglaten.
Sensorische Set Vogelverschrikker
Leuk setje om sensopatisch mee te spelen met bonenmix en met het thema 'vogelverschrikker' passende materialen. Bied niet alles in één keer aan, maar voeg steeds wat toe aan het spel. Beoordeel zelf wat je aanbiedt. Te kleine onderdelen kun je eerst weglaten.
Kastanjes Versieren
We hebben mooie kastanjes gezocht in het bos en zijn ze gezellig thuis gaan versieren. Met witte krijt stiften. Onder andere te koop bij de Hema.
Ook leuk om er bijvoorbeeld dieren op te tekenen en om ze dan toe te voegen aan een sensorische bak.
Blaadjes Vegen
Vorig jaar, hoogzwanger (Suus is zondag jarig!) Deden we deze activiteit. Binnenkort nog maar eens doen, dan wel met echte blaadjes.
Tape een 'veegtegel' op de grond en strooi er wat blaadjes omheen. Echte blaadjes of kastanjes kan natuurlijk ook! Het moest gelijk nog een keer. Was leuk om te zien dat hij ze eerst weg ging blazen om ze daarna weer op te vegen.
De 'veegtegel' kun je zo in zo goed inzetten bij het spelen met Sensorisch Materiaal. Als er veel wordt geknoeid dan kun je ze het geknoeide materiaal in de 'veegtegel' laten vegen.
Ik kreeg vorig jaar zo ontzettend veel reacties op de veger. Ben toen op zoek gegaan en een hele mooie gevonden voor in de webshop! Hij staat hier standaard naast de trofast kast en bij de zand en water tafel in de klas.
Je vindt de mooie staande veger in de link hieronder bij de basis sensopatisch spel materialen.
Maïs Verzamelen
Ieder jaar als de maïs eraf is doen wij een rondje door het land op zoek naar de overgebleven maïskolven. Waarmee wij vervolgens veel leuke activiteiten doen.
Maar hoe bewaar je die maïs nu? De Eerste keer ging dat hier ook mis. We hadden er veel te veel en had ik er een hoop in een grote mand gedaan. Ik dacht die kunnen die zo wel drogen, maar dat ging schimmelen.
Dus of je pelt ze gelijk helemaal af voor in je bak. En pas opbergen in een afsluitbare bak als ze goed droog zijn. Of je legt ze allemaal verspreid neer op kranten en laat ze zo goed drogen. Als ze goed droog zijn kun je ze prima in een bak of mand bewaren.
Spelen met Maïs
Pel de maïs en gebruik het als basis van je sensorische bak. Leg er ook eens een in die ze zelf verder kunnen pellen. Dat is gelijk een hele fijne motorische oefening. In combinatie met tractors en koeien is deze bak altijd een hit.
Gekleurde Maïs
Maïs kun je ook prima net als rijst en kikkererwten kleuren. Met natuurazijn en voedingskleurstof. In de link hieronder lees en zie je hoe je zelf kunt kleuren.
Rollen Maïskolf
Pel een maïskolf voor de helft, zodat je hem beet kunt pakken. Doe er met een kwast wat verf op. En maak dan al rollend mooie afdrukken op je blad. Zie onderstaande link voor meer foto's.
Rollen met Herfstschatten door de Verf
In plaats van rollen met balletjes of knikkers kun je ook heel goed rollen met heel veel (ronde) herfstschatten. Eerst lekker het bos in herfstschatten verzamelen. En dan thuis mooie kunstwerken maken. De herfstschatten zijn trouwens na de tijd net zo mooi als het kunstwerk zelf! Zie meer foto's in de link hieronder.
Herfstkroon
Knutsel samen een mooie kroon. Plak er dubbelzijdig tape op.
Maak dan een fijne herfstwandeling en plak de gevonden herfstschatten gelijk op de kroon.
Afdruk Blad
Bladeren verven en afdrukken maken. We hebben wat kleurtjes verf verdund met een beetje water. Beschilder een droog blaadje. Leg deze op je papier. Druk er met een ander papiertje op en strijk er voorzichtig overheen. Met één hand beethouden zodat het blaadje niet verschuift. En haal dan voorzichtig je blaadje van je papier. Je kunt verschillende blaadjes gebruiken. Maar je kunt ook prima hetzelfde blaadje nog een keer gebruiken. Zie onderstaande links voor meer foto's en een filmpje!
Blaadjes Frotteren
Het lijkt wel op blaadjes toveren. Leg een droog blaadje onder je papier en wrijf er met een vlak krijtje overheen. En kijk maar eens wat er dan tevoorschijn komt! Zie onderstaande link voor meer foto's.
Blaadjes Toveren
Zoek wat verschillende bladeren en verstop ze onder keukenpapier. Spuit ze dan nat met bijvoorbeeld een plantenspuit. Zie onderstaande link voor meer foto's en een filmpje!
IJsballen met Spinnetjes
Doe een plastic spinnetje in een water of gewone ballon. Vul deze met water en leg ze een nachtje in de vriezer. Bekijk ze met een vergrootglas, hak de spinnen eruit met een hamertje, of laat ze smelten met een pipet met warm water en of zout. Als we hakken in het ijs doen we meestal om het helemaal af te maken ook nog een veiligheidsbril op.
Zwemmend Spinnetje
Neem een glad wit bord. In de Zomer kun je visjes tekenen, in de Herfst een spinnetje, met Valentijn een hartje met Kerst een Kerstboom. Of maak gewoon een leuke tekening. Maak hem niet te groot en kleur hem goed in, want anders valt hij uit elkaar. Experimenteer er maar eens mee. Het kleuren doe je met whiteboard markers (met nieuwe gaat het beter). Laat de tekening eventjes drogen, je kunt hem een beetje droog blazen. Dan giet je er langzaam het water (kamertemperatuur/lauw) bij. En de spin gaat drijven. Door te blazen met het rietje kun je hem laten zwemmen. Maak het bord weer schoon en droog en je kunt nog een keer. Zie het filmpje in de link hieronder.
Kriebel Spinnetjes Maken
We hebben deze leuke kriebel spinnetjes gemaakt tijdens de Halloween Kinderyoga. Zie onderstaande link voor meer foto's.
Pompoen Verven
We hebben kartonnen bakjes op kartonnen bordjes gezet, zodat je daar de pompoen op kunt zetten. Dan kan de verf rustig omlaag druppen.
We hebben dit met de flesjes verf van de ikea en ook met verdunde plakkaatverf gedaan.
Herfstfeest
Wil je graag live inspiratie op doen? Dat kan tijdens het Herfstfeest. In de link hieronder lees je meer over het Herfstfeest.
Heb je geen zin in alle voorbereidingen? Van veel van de bovenstaande activiteiten hebben we leuke pakketjes gemaakt. Deze kun je vinden in de webshop van de Kliederschuur, zie de link hieronder.
Wist je dat er ook een maandelijks baby, sensopatisch spel, creatief en timmer abonnement is? Dan krijg je in de eerste week van een nieuwe maand een uniek en creatief pakketje thuis bezorgd. Lees in de link hieronder meer over de verschillende abonnementen.
Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, toffe creatieve inspiratie, activiteiten in de schuur en de aller nieuwste blogs, acties en producten in de webshop? Schrijf je dan snel hieronder in voor De Nieuwsbrief van De Kliederschuur. En ontvang een kortingscode voor 10% korting die je kunt gebruiken in de webshop van De Kliederschuur.
Wist je dat we ook individuele en team informatie avonden en trainingen geven, zowel op locatie als hier in De Kliederschuur. In onderstaande link lees je meer over de verschillende trainingen.
Uiteraard zullen we zodra we nieuwe activiteiten passend bij seizoenen en feestdagen hebben gedaan ze hier toevoegen. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten!
Liefs Monique van De Kliederschuur
Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.
Reactie plaatsen
Reacties
Hoe heten die bakken?
Waar jullie vaak sensorischmateriaal in doen en die op de grond staan?